Wat is PBL (Project Based Learning) + 5 handige links om ermee te beginnen

Posted on Posted in Uncategorized

Wat is Project Based Learning (PBL) + vijf links om ermee te beginnen

Project Based Learning (PBL) krijgt momentum wereldwijd. Maar wat houdt het in? Hoe is anders dan “gewone” projecten? Wat is de meerwaarde in jouw klas? Ik zal in een serie blogs over PBL deze vragen proberen te beantwoorden. Maar eerst, wat is PBL?

PBL is een pedagogiek die gebruikt wordt om projecten te ontwerpen die zowel curriculum inhoud als ruimte voor de 21 Century (of “Soft”) Skills bevatten. Het werd voor het eerst toegepast in de Verenigde Staten in de jaren tachtig op de universitaire medicijnstudies, waar studenten steeds minder met overhoringen en casussen gingen werken en meer met echte problem van echte patiënten.

Een van de verassende voorwaardes van PBL dus is om leerlingen te laten werken met authentieke uitdagingen of “real world problems”. Leerlingen werken gemotiveerder als ze weten dat er een echt publiek voor hun werk is of dat hun werk een verschil maakt (voor een ander). Ik zeg weleens, daarin zijn leerlingen net mensen. Een mooi voorbeeld hiervan is de “One Billion Oyster Project” in New York, waar scholieren een miljard oesters uitzetten in de Hudson Bay om het water weer schoon te maken, zie het filmpje hieronder.

PBL verschilt van ander projectwerk o.a. in dat er meerdere goede oplossingen kunnen zijn voor een uitdaging en ook meerdere manieren om het presenteren aan het publiek. Daar zal ik in de volgende blogs wat meer over vertellen. In de tussentijd, kun jij je alvast gaan verdiepen in PBL a.d.h.v. deze vijf handige links:

The 1 billion oyster project

Project Based Learning: explained

Leraar24: Onderzoek naar effectiviteit PBL

Verschil tussen andere soorten projecten en PBL

Voorbeelden van PBL projecten uit de praktijk, van groep 1 PO tot VO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *